Het werkkapitaal is tijdelijk op! Wat nu?

Het ‘werkkapitaal’ samen met het ‘rendement’ van een firma zijn de twee bepalende factoren die samen zullen bepalen of uw firma gezond is of mogelijk tijdelijk ziek, chronisch ziek of ongeneeslijk ziek.

Een permanente bewaking van zowel het niveau van het werkkapitaal als van het rendement is de basis om een gezonde firma uit te bouwen en in vorm te houden.

In welke omstandigheden kan het werkkapitaal onvoldoende worden?

  1. Een concentratie van de verkoop op één of enkele klanten. Deze groep valt weg of één of meerderen betalen hun factuur niet. Het werkkapitaal krijgt een tik.
  2. Een product verkoopt zeer goed, maar na een tijdje komt een productiefout aan het licht. Klanten dienen een schadedossier in en betalen hun factuur niet.
  3. Een collega maakt een gelijkaardig product. Het product wordt op de markt gebracht maar met een fikse korting. Verkoop krijgt een tik. Bestaande klanten eisen een korting niettegenstaande de contractuele afspraken.
  4. Een nieuwe wetgeving eist dat de firma bijkomende daden stelt opdat de veiligheid van het product up-to-date wordt. Doch kosten zijn niet te verrekenen in de verkoopprijs.

Enz.

Wat als het werkkapitaal toch tijdelijk of mogelijk langdurig onvoldoende is? Wat kan men doen opdat het werkkapitaal hersteld kan worden?

  1. Bestaande klanten aanzetten om sneller te betalen. Al of niet door korting te geven. Niet gezond!
  2. Door het leverancierskrediet te stretchen. Met of zonder overleg met de leverancier.
  3. Door de rotatie van de voorraad te verhogen.
  4. Door oude voorraad te verkopen en meestal verlies te moeten nemen. Opkopers.
  5. Door lange termijn activa te verkopen die geen toegevoegde waarde meer hebben (bank hierover informeren).
  6. Een overbruggingskrediet aangaan bij de bank of bij de FFF.

Raadpleeg zeker http://www.vlaio.be/content/u-zoekt-financiering

Het probleem kan niet meer op eigenkracht of met hulp van de bank worden opgelost. Wat nu?

  1. Van Hollebeke & C° zal een programma uitschrijven dat als doel heeft om door een actieve, doch op afstand, ondersteuning van één van de klanten, of één van de leveranciers, uw firma terug op de rails krijgen.
    Het gaat om een tijdelijk programma dat volledig wordt afgebouwd.
  2. Verkoop van niet vervallen facturen op klanten op een veiling. Dit product is pas twee jaar op de markt en is zeer effectief en efficiënt.
  3. Het opzetten van een Special Purpose Compagnie mits de essentiële voorwaarden werden voldaan.

Van Hollebeke & C° kan in elke omstandigheid een actieve ondersteuning geven gaande van advies aan de leden van de Raad van Bestuur en de directie, tot het concreet opzetten van een langdurige oplossing.